دربارۀ شهید دکتر بهشتی

سخن گفتن از شهید آیت‌الله دکتر سیدمحمد حسینی‌بهشتی، تکلیف سختی است، مخصوصاً برای من که عمدۀ شناختم از آن بزرگوار، از لابه‌لای اوراق کتاب‌ها و با شنیدن خاطره‌ها و گفته‌های دیگران میسر شده است و تنها افتخارم این است که چند صباحی پای درس شناخت ایشان نشستم و مدت کوتاهی سیما و صدای او را از تلویزیون دیدم و شنیدم. اما مطالعۀ آثار او و تأمل در اندیشۀ او نعمتی است که خداوند مرا از آن بهره‌مند ساخته است.
شهید بهشتی از جمله عالمانی است که فقدان و مصداق ثلمه‌ای بود که در حدیث شریف‌ نبوی از آن یاد شده است و این ثلمه در بنیاد انقلاب و امت اسلام جبران‌ناشدنی است. سابقۀ علمی آن بزرگوار در حوزۀ علمیه و دانشگاه بسیار درخشان است و آثار و خدمات علمی از اندیشۀ قویم و رأی روشنگر و جان‌مایه‌ای غنی از ایمان دارد. این دانش‌آموخته حوزۀ علوم دینی، در فقه و اصول و ادبیات و در فلسفه و کلام سرآمد و از دانش‌های رایج مدرسۀ جدید، بهره‌مند و در انتقال مفاهیم به دیگران گشاده‌دست و در زبان و تدبیر و مدیریت امور توانمند و بی‌بدیل. شاهد سخن، اداره جلسات مجلس خبرگان قانون اساسی، تدبیر و تنظیم امور قوه قضائیه در دو سال اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی و حضور پرنشاط و تأثیرگذار او در سیاست و بنیان‌گذاری خط‌ ارزشی و مکتبی کشور در آن سال‌های آغازین انقلاب اسلامی است.
شهید بهشتی در عرصۀ تبلیغ دین و آموزش آن و تربیت نفوس و کادرسازی برای سازمان مدیریت کشور بر اساس الگوهای دین ممتاز بود. سابقۀ او در تأسیس دبیرستان دین و دانش و مشارکت در بنیان‌گذاری مدرسۀ حقانی بر اساس روش جدید آموزشی و ارائه طرح آموزشی و تحقیقاتی جدید در حوزه علمیه آن روزگار و عزیمت به اروپا برای تبلیغ و ساماندهی مراکز فعالیت‌های دینی و اسلامی تلاش برای ماندگاری و پایداری مرکز اسلامی امام علی (ع) در هامبورگ که امروزه آثار و نتایج آن روشن‌بینی و آینده‌نگری به وضوح دیده می‌شود؛ نشانه‌های فهم عمیق و صائب این عالم متعهد و مسئول و زمان‌شناس است. در اندیشۀ شهید بهشتی، اعتقاد به خدا و باور به معاد و خدمت به خلق خدا موج می‌زد. او بیگانه از زمان و فارغ از مقتضیات روزگار و نیازهای زمانه نبود. به همین علت بود که با تمام وجود برای خدمت به دین خدا و اسلام و بندگان خدا و مسلمانان کمر بسته بود. او به واقع شیفتۀ خدمت بود. مروری به اندیشه‌های بهشتی در عرصه‌های مختلف و بازخوانی روایت خدمت او در این عرصه‌ها، نشان صداقت او در گفتار و کردار و ثبات پندار و اندیشۀ او بی‌هیچ نیازی به شاهد غیر است. او اسلام را به تمام معنا باور کرده بود و به توانمندی اسلام و قرآن در ادارۀ جامعۀ انسانی اصرار می‌ورزید. حکم‌الهی را بر هر چیزی ترجیح می‌داد. همچنان‌که از ارتجاع و جموداندیشی احتراز می‌کرد، دربارۀ افتادن به دام التقاط و روشن‌فکرمآبی وارداتی نیز هشدار و پرهیز می‌داد. آثار علمی مکتوب و به جا مانده از شهید بهشتی، هر چند به شماره زیاد نیست اما به کیفیت و چگونگی پرمایه و ارزشمند و اثرگذار است. البته باید تأسف خود را از کم‌توجهی برخی از مسئولان فرهنگی و آموزشی به کتاب‌های ارزشمند شهید بهشتی چون «شناخت اسلام»، «خدا از دیدگاه قرآن»، «شناخت» (مجموعه درس‌های آن بزرگوار) اظهار کنم و همچنین از دوستداران اندیشۀ انقلاب اسلامی بخواهم که به انتشار سخنرانی‌ها و مصاحبه‌ها و مذاکرات ایشان در جلسات مهمی همانند مجلس خبرگان، مسئولان قوه قضائیه و شورای انقلاب اهتمام ورزند چراکه شناسایی ریشه‌های انقلاب اسلامی بدون مطالعه آرا و اندیشه‌ شخصیت‌های همانند بهشتی، مطهری، باهنر و ... به‌صورت همه جانبه میسور نیست.
محی الدین بهرام محمدیان

مجلۀ سوره شماره 33، تیر و مرداد 1386

کلیدواژه:

نظرات

لطفا زمان ومحل ومناسبت مطلب ارايه شده را نيز ذكر كنيد

شهید بهشتی راست قامت جاودانه ی تاریخ است كه برخورد تلخ صادقانه رابه شیرینی رفتار منافقانه ترجیح مى داد ،بی آنكه شیفته قدرت باشد تشنه خدمت بود وجان خود را در طبق شهادت تقدیم خدا كرد .ای مدعیان از او بیاموزید!

شهید بهشتی مظلوم دیروز و امروز،

ای کاش می توانستیم شخصیت علمی سیاسی مدیریتی و فقاهتی شهید بهشتی را باز شناسی می کردیم تا روزگار امروز انقلاب اسلامی نسل سوم از آن بهره می گرفت.

با سلام و احترام لطفا مشروح مصاحبه اخیر استاد محمدیان را درباره ی اندیشه شهید بهشتی در ایسنا و ایرنا را ذیل همین صفحه بیاورید . با تشکر از مدیریت محترم سایت

نظر دهید

Image CAPTCHA
شناسه امنیتی داخل تصویر را وارد کنید.