پرسش و پاسخ

فهرست الفبایی موضوعات:
ا     ت     ح     خ     ر     ز     ش     ص     ط     ع     غ     ق     ل     م     ن     ه     و     پ     ک     گ
پرسش پاسخ موضوع
قمه زدن
سلام علیکم آیا قمه زدن به عنوان عزاداری امام حسین علیه السلام جایز است؟ و اگر به نظر شما جایز نیست؟! با تشکر رضوانه نجف آبادی

باسمه تعالی
سلام علیکم و رحمةالله
اقامه ی عزا برای سید و سالار شهیدان حسین بن علی علیهماالسلام از افضل اعمال است و بر اساس اخبار وارده ازرسول خدا صلی الله علیه و آله و معصومین علیهم السلام پاداش و ثواب بیشمار دارد و موجب تقرب الی الله تعالی است. اما عزاداری باید منطبق بر موازین شرع و عقل و موجب عزت اسلام و تشیع و خلاف مصالح امت نباشد.
قمه زدن در سیره و سنت معصومین علیهم السلام مسبوق به سابقه نیست اولاً. همچنین خوف ضرر به نفس و اخافه غیر نیز محتمل است و مغای قاعده لاضرر می باشد، ثانیاً. همچنین حداقل در حال حاضر سبب وهن شریعت می باشد. علاوه بر موارد مذکور حکم حاکم شرع نیز بر عدم جواز آن است، علیهذا اقدام به قمه زنی را جایز نمی دانیم و با اقامه ی عزا به شکل سنتی همانند نوحه خوانی و سینه زنی مأجور خواهید بود. والله اعلم

فقهی
قمه زدن
تحریف به نقص در قرآن به چه معنایی است ؟
سلام عليكم استاد گرانقدر لطفا درباره ي تحريف به نقص در قران كريم توضيح دهيد، آيا اين موضوع صحت دارد؟

باسمه تعالی
سلام علیکم
درباره تحریف قران چند فرض قبل بحث است:
١- چیزی بر قران افزوده شده باشد. از این فرض تحت عنوان تحریف به زیادت بحث شده است. البته چنین ادعایی در مورد قران مطرح نشده است.
٢- معنای قران را در مقام تفسیر یا تأویل کسی از مقصود اصلی دور کند. چنین امری محتمل است و احادیث رسیده از معصومین علیهم السلام و پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله به موضوع تذکر داده اند.
٣- چیزی در قران بوده ولی از آن کم شده است. از این فرض تحت عنوان تحریف به نقیصه و یا نقصان بحث شده است. این ادعا توسط برخی مطرح شده است لیکن علمای اسلامی اعم از شیعه و سنیچنین ادعایی را با دلایل رد کرده اند، هرچند برخی از علما روایاتی را نقل کرده اند اما قاطبه علمای شیعه ی امامیه مستندا به قران و عترت، قران موجود در دست مسلمانان را حجت دانسته و هرگونه نقصان و کاستی از آن را طرد کرده اند. برای بحث بیشتر می توانید به تفاسیر و کتابهای علوم قرانی مراجعه نمایید. هوالله الموفِّق

فقهی
قران
شکایت پیامبر صلی الله علیه و آله
سلام عليكم لطفا بفرماييد روز قيامت پيامبر اسلام از چه چيزي شكايت خواهند كرد؟ سند اين مطلب كجاست؟

باسمه تعالی
سلام علیکم
در قرآن کریم آیه ی ٣٠ سوره ی مبارکه ی فرقان از شکایت رسول الله صلی الله علیه و آله این گونه یاد کرده است: "وَ قالَ الرّسولُ یا ربِّ اِنّ قَومی اتّخذوُا هٰذا القرانَ مَهْجوُراًٍ " یعنی (پیامبر گفت ای پروردگار من، قوم من این قران را مهجور گذاشتند.) این نکته حکایت از این دارد که امت آن گونه که شایسته بود از قران بهره نجسته و به آن اعتناء نکرده‌اند ، بلکه از آن دوری گزیده اند.
این آیه از شکایت پیامبر حکایت می کند. والله اعلم

فقهی
قران
چرا قمه زدن جائز نیست؟
استاد عزيز سلام عليكم، نظر شما درباره ی قمه زدن چيست؟ و اگر جائز نمي دانيد، چرا؟
باسمه تعالی
سلام علیکم و رحمةالله
اولاً : اقامه ی عزا و سوگواری به امام حسین علیه السلام از بزرگترین مستحبات است و بر آن آثار و برکات فراوان دنیوی و اخروی مترتب است که در جای خود بدان پرداخته شده است.
ثانیاً : إتیان واجبات و انجام امور مستحبه باید آنگونه که شارع مقدس وضع کرده و معصومین علیهم السلام بدان پرداخته اند ، انجام پذیرد.
ثالثا:امور مستحب نباید ضرر به واجبات بزند و یا باارتکاب به فعل حرام همراه شود ویا موهن به اسلام یا مسلمین باشد.
با ملاحظه ی موارد مذکور در حال حاضر قمه زنی ولو به نیت خیر جائز نیست،چرا که در سنت معصومین علیهم السلام چنین نوع عزاداری در روز عاشورا مرسوم نبوده است و حتی در جوامع روائی ما چنین خبری نرسیده است. بله ،شاید برخی به سنت متشرعه متشبث بشوند که در گذشته و یا الان نیز در میان برخی از دوستان اهلِ بیت علیهم السلام قمه زنی به عنوان نمونه ای از عزاداری مرسوم است. با فرض صحت آن ، با توجه به آثار سوء آن که باعث وهن مذهب و شریعت و اهانت به مسلمین می شود ،چنین اقدامی بافرض صحت نیز مصلحت و جائز نیست.والله اعلم
البته می توانید با موتور جستجوی گوگل کلمه ی ASHURA را جستجو کنید با تصاویری مواجه خواهید شد که یقینا با ملاحظه غرض ورزی های دشمنان اسلام ،عرض ما را تأیید خواهید کرد. انشالله در اقامه مأتم حسینی مأجور و موفق باشید.
فقهی
قمه زدن
آیا بسم الله الرحمن الرحیم در قران جزو سوره محسوب می شود؟
آیا بسم الله الرحمن الرحیم در قران جزو سوره محسوب می شود ؟ خواندن آن در نماز در اول سوره حمد و یا سوره بعد از حمد واجب است؟

باسمه تعالی
بسم الله الرحمن الرحیم بر اساس روایاتی که از رسول خدا صلی الله علیه و آله و ائمّه ی معصومین علیهم السلام به ما رسیده است ، آیه ی مستقل و جزء قرآن کریم است. برخی از مفسران اهل سنت نیز همانند فخر رازی در تفسیر خود و همچنین آلوسی چنین اعتقادی دارند. در مسند امام احمد حنبل ج٣ ص١٧٧ و ج٤ص٨٥ نیز روایات مربوط به این موضوع ذکر شده است.
اما خواندن بسم الله الرحمن الرحیم در آغاز سوره ی حمد و هر سوره ی دیگری بعد از حمد در نماز واجب است و این از سنت نبوی است. در مستدرک حاکم ج ٣ص٢٣٣ آمده است: روزی معاویه در نماز " بسم الله..،" نگفت ،مردم به او اعتراض کردند که " اَسَرَقتَ أَمْ نَسَیتَ؟ آیا آیه را دزدیدی یا فراموش کردی؟"
ائمّه ی معصومین علیهم السلام اصرار داشتند حتی در نماز های اخفاتیه نیز ذکر بسم الله را بلند بگویند. امام باقر علیه السلام درباره ی کسانی که بسم الله را در نماز نمیگفتند و یا آنرا جزء سوره نمی شمردند ، فرمودند:" سرقوا اکرم آیة- برترین آیه را سرقت کردند!"بحار الأنوار ج٨٥ص٢٠
در سنن بیهقی ج٢ص٥٠ در ضمن حدیثی آمده است که چرا برخی " بسم الله " را جزء سوره قرار نداده اند.؟!
استاد شهید مرتضی مطهری ره در تفسیر سوره ی حمد، ابن عباس، کسایی، ابن عمر، ابن زبیر، عطاء، ابن طاووس، فخر رازی و سیوطی را از جمله ی کسانی معرفی می کند که بسم الله را جزء سوره می دانستند.
نکته ی دیگر در نماز تعیین سوره ی بعد از حمد است که به فتوای برخی فقهاء، بعد از تعیین سوره باید بسم الله.. را خواند چون هر بسم الله ی متعلق آن سوره است. البته به جز سوره مبارکه ی توحید که برای قرائت آن در نماز تعیین لازم نیست و بعد از بسم الله .. می توان آن را شروع کرد. والله اعلم

فقهی
قران