مراکز اسناد و مطالعات تاریخی باید بر خلاف جریان دیکته شده ی تاریخ نگاری شاهنشاهی سراغ مردم بروند

آیةالله دکتر محمدیان در جلسه ی پرسش و پاسخ جشن سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ضمن انتقاد از جریان تاریخ نگاری شاهنشاهی در ایران اظهار کرد متأسفانه در مدرسه ی تاریخ نگاری شاهنشاهی مردم فقط نقش سیاهی لشکر را دارند و هر آنچه اتفاق می افتد و برجسته می شود مربوط به پادشاهان و دربار آنان است. ما در تاریخ نگاری شاهنشاهی از نقش آفرینی مردم کوچه و بازار که سهل است، از ایفاء نقش و اثرگذاری طبقه ی فرهیخته و نخبه ی جامعه نیز مانند هنرمندان ، نویسندگان ، عالمان ،صنعت گران ،پیشه وران و سایر طبقات جز اندک چیزی نمی خوانیم البته آن هم تابعی از اراده ی ملوکانه است که برای سلام عید و دعای شاه در صفحات نوشته ها جلوه گر شده است.
آیةالله محمدیان تأکید کرد باید مراکز مطالعاتی و پژوهشی تاریخ از یک سویه نگری و یک سویه نگاری احتراز کنند و با مردم نیز همراه باشند. وی افزود در همین سالهای اخیر تحت عنوان تاریخ شفاهی سراغ آدم هایی رفته اند که عضو دربار و یا حاشیه ی آن بوده اند و آنها هر چه خواسته اند از رطب و یابس به هم بافته و گفته اند، من نمی گویم این آدم ها خاطره نگویند ،عرض من این است که مورّخ و تحلیل گر تاریخ باید همه اسناد را منعکس کند و مهم ترین و صادق ترین اسناد ما همین مردم نسل انقلاب هستند که هنوز زنده اند و نفس می کشند ، چرا نباید نظرات این مردم درباره ی چرایی و چگونگی انقلاب اسلامی به شکل علمی و عمومی ثبت و نگارش نشود؟!
دکتر محمدیان اظهار کرد: درباره ی تاریخ دفاع مقدس نیز همین مسأله وجود دارد با این تفاوت که برخی از بازمانده های جنگ از بسیج و آزادگان خود احساس تکلیف کرده، خاطرات خود را نوشته و می نویسند. باید این مطلب درباره ی اصل انقلاب اسلامی نیز ترویج شود وگرنه دستگاه های تبلیغاتی و رسانه ای امریکایی و انگلیسی برای ما تاریخ انقلاب اسلامی کمبریج وَ واشنگتنی خواهند نوشت و البته دست به قلم و ضبط و ساخت فیلم و صدا نیز برده اند.

تاریخ خبر: 
جمعه, 17 بهمن, 1393

نظرات

با سلام ،جانا که از زبان ما سخن می گویی!
چندی است که برخی مراکز دولتی با پول بیت المال با ژست روشن فکری برای نوشتن تاریخ شاهی هزینه می کنند و،بدون آنکه نقدی و یا توضیحی ارائه کنند. کسی نیست از این جماعت واداده ی سیاسی سؤال کند؟!

من از استاد محمدیان تشکر می کنم ، واقعا جلسه امروز در نوع خود کم نظیر بود ،مرا به یاد جلسات استاد مطهری و استاد جعفری انداخت . ای کاش به مناسبتهای مختلف این جلسات برگزار بشود تا جوانها به ویژه دانش اموزان و دانشجویان بتوانند سؤال های خود را مطرح کنند. با تشکر مجدد

جناب استاد محمدیان ،قبلا از قول شما نقل کرده بودند معتقد به حذف شاهان هستید آیا این مطلب درست است؟

دوست عزیز ، من با ذکر تاریخ شاهان و سرگذشت آنان از جمله ذکر خدمات و خیانتهای آنان برای آشنایی نسل های بعدی مخالف نیستم. چون همین وقائع بخشی از زندگی و سرگذشت زندگی بشری در طول حیات او بوده است . اما به اعتقاد من همه ی تاریخ شاهان نیستند و همه تاریخ بشری در جنگ و گریز و کشور گشایی و یا ظهور و سقوط سلسله های شاهی خلاصه نمی شود . تمدن های بشری ریشه های عمیق تر از قدرت حاکمان داشته اند ،باید این موارد نیز همچون تاریخ فرهنگی ، آموزشی ،سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و گونه های دیگر آن نیز مورد توجه باشد و متأسفانه در تاریخ کشور ما شاه نگاری و شاهانه نگاری افزون بر انبوه است و در متون تاریخ گویا به زعم این گونه تاریخ نگاران رعیت هیچ هویت و ارزشی ندارد!!!صد تأسف دیگر اینکه این روزها نیز ها تاریخ انقلاب اسلامی باز در حول و حوش درباریان تدوین می شود و حتی مراکز علمی نیز از پرداختن به واقعیت های جاری در زبان مردم و شاهدان عینی حاکمیت شاهان کم توجهند. این نشانه ی خطر و تحریف در تاریخ نگاری است.
اما مطلب بعد ،اعتقاد دیگر من ، این است که روزگار حکومت شاهنشاهی أعم از پادشاه و ملک و سلطان وامپراطور و ملکه وپرنس و پرنسس تمام شده است امروز روز إیفاء نقش مردم در تعیین رژیم حقوقی و سیاسی مبتنی بر باورها و ارزشها و هنجارهای مورد قبول خود است. به همین جهت آرزو می کنم باقی مانده ی شاهان نیز از زندگی مردم دنیا منقرض شوند تا بشریت در سایه ی حاکمیت عدل و صلح با حاکمانی شایسته که قائم به عدل و علم باشند ، زندگی کند.

من معتقدم باید مورخ بیطرف باشد و واقعیتها را آنچنان که هست گزارش نماید و بداند که در براب نسلهای بعدی مسؤول است.

من با "معلم تاریخ " موافقم. مورخ مثل فیلسوف است، باید بی طرف و بی تعصب باشد وگرنه فلسفه با تعصب دیگر فلسفه نیست همانطور که تاریخ دیگر آن تاریخ واقعی نخواهد بود.

و البته با سخنان دکتر محمدیان کاملاً موافقم ضمن اینکه به قول منطقیون: اثبات شیء نفی ماعدا نمی کند.

نظر دهید

Plain text

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Image CAPTCHA
شناسه امنیتی داخل تصویر را وارد کنید.